Még az idén várható a Tesla pickup

A Tesla több modellt is ígér, de úgy néz ki, az elmúlt hónapok változtattak a bemutatás fontossági sorrendjén. Elon Musk, a Tesla alapítója a legutóbbi tulajdonosi közgyűlésen jelezte, hogy a Tesla pickupját már az idén nyáron szeretnék megmutatni.

Az ok elég nyilvánvaló: a Rivian, amelybe többek közt a Ford és az Amazon is jelentős összeget fektetett, egy pickuppal tervezi beindítani villanyautó-gyártását, és ha a Tesla nem lép gyorsan, úgy tűnhet, hogy ezt a piaci szegmenst elhanyagolta. Pedig manapság a fél Egyesült Államok jár alvázas pickuppal vagy terepjáróval, miközben a személyautó-piac látványosan zsugorodik, azaz a Rivian elektromos pickupja az első pillanattól jelentős mennyiségű vásárlóra számíthat.

Kevéssé valószínű persze, hogy a Tesla kész autót mutatna az idén nyáron. Valószínűbb, hogy hasonlóképp az eddigi összes típusukhoz, egy félkész prototípust mutatnak majd, amelyből néhány év fejlesztés és gyártáselőkészítés után lehet szériagyártmány. Így is a Rivian indul jobb helyzetből az amerikai pickup-piac villanyosítása felé, de a Tesla legalább jelezheti, hogy nincs jelentős lemaradásban.

A cég erőforrásai persze végesek, azaz a pickup előrehozásáért áldozatot kell hozni. Úgy néz ki, ezúttal a Semi nyergesvontató gyártása szenved késedelmet, a gyártás beindítását 2020 végére tolták, ami egy év csúszást jelent a korábbi tervekhez képest. Musk szerint ebben a döntésben része van az akkumulátor-hiánynak is: úgy fogalmazott, szükségtelen lenne komplikálni a termékeket, ameddig nem áll rendelkezésre elég akkumulátor. A Semi akkumulátor-szempontból valóban elég pazarló termék, hiszen egy-egy példányhoz annyi akkucellára van szükség, amennyiből több kisebb Tesla akkumulátora is elkészíthető.

forrás: www.totalcar.hu

Szólj hozzá