Rólunk

Alkatrészekkel foglalkozom, nagyjából 16 éve. Ha úgy tetszik, “autósboltos” vagyok. Ráadásul az a fajta, aki szereti, amit csinál, sőt, szereti a vevőit is. Hogy ez vajon ritka, vagy gyakori állatfajta, nem tudom, ritkán vásárolok ugye másnál.

Azonban van néhány dolog, amit nekem is nehéz megszoknom még ennyi év után is. Ezért kérlek titeket, azok nevében is, akikhez ti jártok: könnyítsük meg egymás dolgát!

– Ha nem tudod, milyen autód van, nem tudok hozzá alkatrészt adni. Legalább egy forgalmival felszerelkezve érkezz, és még akkor is lehet, hogy lesznek zavarbaejtő kérdéseim.

– Ha nem tudod, mit szeretnél, akkor bajban leszünk. Sok autót láttam már, de egy félbetört vékony fekete műanyag biz-baszt még a leggyakoribb típusokon is nehéz beazonosítani, ha a tenyeredben fekszik, és nem tudod, honnan esett le.

– Nem vagyok távdiagnoszta! Hiába meséled el, milyen hangja van, ha hidegen, letekert ablakkal enyhe fékkel kanyarodsz – ebből nem fogom tudni kitalálni, mit kell vásárolnod, még akkor sem, ha félelmetesen életszerű hangutánzó szavakat ismersz. Ha volt is valaha ilyen tudással rendelkező ember, azt a szervízek titkos tanácsa már régesrég lekaszabolta egy életlen kalapácsnyéllel. Én egy egyszerű kereskedő vagyok, a hiba megállapítása az autószerelők feladata.

– Autósbolt van a cégtáblán, nem pedig alkatrész-kölcsönző! Nem örülök neki, ha az autó adatai híján az összes szóba jöhető alkatrészt elvinnéd, majd ami nem kell, visszahoznád. Annak pláne nem vagyok híve, hogy megfelelő hibakeresés helyett különböző dolgokat szeretnél sorra cserélgetni, hogy meglásd, mitől szűnik majd meg a hiba. Ha más megoldás nincs, van megoldás – de ne a lustaság legyen az ok.

– Ne használj olyan kifejezéseket, amit a marketingesek vertek a fejedbe!
A Twinport, Ecotec, Energy, GLS, CDi, LSD és hasonló kifejezéseket a te butításodra találták ki a marketingesek, nem pedig az autó azonosítására. Arra csak a motorkód alkalmas.

– Ne oszd meg velem az örömöd! Nagyon klassz dolog, hogy a szomszédod, a taxis rájött, hogy Volkswagen-motor van az Seatodban, vagy hosszas netes túrkálás után rájössz, hogy a Peugeot 807-be a Citroen Jumpy kuplungbowdene is jó – de hidd el, mi, akik évek óta alkatrészekkel, autókkal foglalkozunk, ezzel tisztában vagyunk. Ráadásul ezel így vannak a gyártók is, tehát ha a Seat alkatrész cikkszámán nem létezik valami, akkor a Volkswagenen sem fog, hiszen a cikkszám is azonos.

– Nincs olyan kifejezés, hogy MIND EGYFORMA! Hidd el, egy VW Golf első fényszóró számos verzióban létezik, és Toyota Corolla olajszűrőjéhez is kelleni fog minimum egy motor és egy évjárat. Ha pedig egy “MIND EGYFORMA” Suzuki Swifthez kérsz valamit, akkor tuti, hogy a tied egy kanadai gyártású, amerikai piacra készült turbós, ezres, automata kabrió lesz, és a fagyállón és rendszámkereten kívül az égvilágon semmi sem egyezik majd meg.

– Esküszöm, nem vagyunk egy világméretű összeesküvés részei a szerelőkkel és a gyártókkal együtt. Nekem sem jó, hogy az autódat tízféle, azonosíthatatlan generátorral szerelték, sem pedig, hogy azonos autón azonos évjáratban hatféle csapátmérővel létezik alsó gömbfej.

– Ha igényes vagy, ne add alább! Ha ragaszkodsz a minőséghez vagy legalábbis ezt a látszatot akarod kelteni, és kizárólag az általad ismert kétféle gyártótól vagy hajlandó vásárolni, légy következetes, és a végén ne a negyedannyiba kerülő noname távolkeleti alkatrésszel távozz!

– Ha énektanár vagy, ne akarj autószerelő lenni! Értem, hogy tájékozott vagy, határozott véleménnyel rendelkezel, azért kérdezed, milyen gyártmányú alkatrészt tudok adni neked – ám ennek ellentmond a csodálkozó, bizonytalan arckifejezés, amikor neves, ismert gyártók neveit sorolom…

– Nem tudok neked alkatrészt gyártani! Ha olyan büntetőautód van, amelyhez már nincs, vagy soha nem is volt alkatrész-ellátás, vagy ha mégis, kellemetlenül vaskos pénzért, ne engem utálj érte ! Ha Daihatsut, Tata Telcoline-t, Tavriát, Alekot, FSO Truckot, Talbot Samba Cabriót vagy Asia Rocstát vásárolsz, készülj fel rá, hogy a legtöbb alkatrész vagy beszerezhetetlen, vagy embertelenül drága, vagy iszonyatosan sokáig kell rá várni. Ha igazán balszerencsés vagy, mindez egyszerre jöhet: sok pénzért lassan érkezik, ÉS nem lesz jó hozzá. Ezek mind nagyon jó autók, de megszállott autóbuziknak valók, akiket nem vág földhöz, ha két-három hétig áll az autó alkatrészre várva.

– Néhány apró filléres gyösz egyszerűen nem létezik külön alkatrészként! Értem, hogy a visszapillantó tükröd állítószerkezetében található finombeállítócsavar biztosítórugója egy 0.01 cent értékű apróság, és ezért kár lenne komplett tükröt ezerszer akkora összegért megvásárolni. Te viszont azt értsd meg, hogy rajtad kívül még soha senkinek nem volt ilyenre szüksége. Ráadásul ha az összes ilyen fiszfasz hülyeséget külön raktározná a gyártó és az importőr, hatszor akkora raktárra volna szükségük, jelentősen megugranának a logisztikai költségek, ami sajnos rajtad csapódna le. Így a jelentéktelen kis rugód a rárakódó költségekkel együtt 20 Euro lenne, a komplett tükröd pedig, a rárakódó nem oszható költségterhek miatt duplájába kerülne.

Kedves vásárlóm, vagy bárki más vásárlója! Néhány kivételtől eltekintve mi abból élünk, hogy megoldást nyújtunk számodra, számotokra. Nekünk se jó, ha neked se jó, és nem fogsz minket szeretni, mert nem hozod hozzánk a pénzed, és nekem nem lesz fizetésem.

Hidd el, szeretünk hosszú távon gondolkodni, és azt szeretnénk, ha Kovács úr 50 év múlva megveszi másik autóját, ahhoz is nálunk vegye majd az ablaktörlőjét. Ehhez viszont Kovács úrnak is partnernek kell lennie.

Üdvözlettel:

Németh Tamás
Ügyvezető igazgató